[...] albo zwiększ spożycie płatków owsianych i fasoli. Jednak posiłek potreningowy nie powinien być bogaty w błonnik, lecz w węglowodany proste ( kartofle, biały ryż, sok i białe pieczywo oraz miód). Powodują one większą regenerację aniżeli błonnik. 4. Amerykański żeń - szeń: Stosowany od tysięcy lat. Jeden gram połknięty na [...]
[...] białka sery — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka [...]
[...] białka sery - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka [...]
[...] je około treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć wskazówek [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] prawie codziennie). Nie stołuje się w restauracjach ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż Złe cukry – proste: wysoki indeks glikemiczny powoduje że cukier uwalnia się znacznie szybciej. Odczuwamy głód ponieważ wyrzut insuliny [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiajmy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe, itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzającym trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiamy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzających trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] dieta sportowca powinna zawierać około 8-10g węglowodanów na kilogram masy ciała, a ich głównym źródłem powinny być produkty żywnościowe takie jak: ryż, kasza, makaron, pieczywo, owoce, soki owocowe oraz ziemniaki, a także odpowiednie preparaty (CARBO). Wysoki poziom glikogenu w mięśniach można utrzymać także poprzez stosowanie diety [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiajmy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe, itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzającym trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna Ciemne pieczywo, "grube" kasze (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe [...]
Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
[...] ważną rolę w regulacji spalania. Jej niedobór powoduje m.in. różnorakie zaburźenia nerwowe oraz schorzenia układu nerwowego serca. Głównym źródłem witaminy B1 jest ciemne pieczywo. Szczególnie duże ilości witaminy B1 zawierają drożdże piwne. Witamina B2 - jej niedobór powoduje m.in. pęknięcia w kącikach ust, zmiany na skórze oraz błonie [...]
[...] zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna Ciemne pieczywo, "grube" kasze (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe [...]
[...] przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych. Produkty o niskim indeksie glikemicznym [...]
[...] insuliny do kontrolowania poziomu glukozy we kwi, gdyż gwaltownie zwiększają jej stężenie. Przykładami węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym są: cukry proste, białe pieczywo, przetworzone produkty z ziemniaków i kukurydzy, np. frytki, płatki kukurydziane, chipsy. Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą produkty o wysokiej [...]